Zelf riool ontstoppen

Zelf riool ontstoppen

Een verstopt riool is altijd vervelend. Als je afvoer of riool verstopt is kan je direct de rioolontstopper bellen, maar je kan eerst ook proberen om zelf het riool te ontstoppen. Hieronder krijg je een aantal tips om dit zelf te doen.

Eerst de reden van de verstopping achterhalen

Het kan zijn dat je riool niet meer doorspoelen wil of dat het water van de wasbak niet meer wegloopt. Er is altijd een reden dat dit gebeurt. Het is belangrijk om te weten hoe je riool verstopt geraakt is. Mogelijke redenen zijn:

  • ophoping van vet en zeepresten
  • verkeerd gebruik van chemicaliën die blijven plakken
  • haren die opgehoopd zijn
  • voorwerpen die de afvoer of het riool blokkeren
  • verkeerd aangelegd riool

De eerste vier problemen kan je misschien zelf oplossen. Hiervoor vindt je hieronder een aantal tips. Als je riool verkeerd aangelegd is, of kapot is, dan raden we je aan een rioolexpert er bij te halen. Deze kan door middel van camera inspectie kijken waar het euvel zit.

Zelf riool ontstoppen met soda

In sommige gevallen is een verstopte afvoer goed te ontstoppen met een zelf gemaakt middel, namelijk soda. Soda is overal te koop en kost niet zo veel. Het beste is het om fijne soda te gebruiken. Een voordeel van soda is dat het niet chemisch is en in de natuur redelijk eenvoudig afbreekt.

Gooi eerst kokendheet water in je verstopte afvoer en voeg daarna een kop soda toe. Daarna wat schoonmaakazijn. Als het goed is gaat het dan wat schuimen. Gooi er daarna weer kokendheet water door om na te spoelen.

Dit werkt vaak goed als de verstopping redelijk dicht op de afvoer zit.

Zelf riool ontstoppen met een plopper

Wat je ook kunt proberen is ontstoppen met een ouderwetse ' plopper '. Deze kan je tegenwoordig ook nog vrijwel overal krijgen en werkt soms best wel goed. Door de pompende beweging kan het vuil soms goed los komen waardoor de verstopping 'losschiet' .

Maak de zwanenhals schoon

Wellicht zit de verstopping in de zwanenhals van de afvoer. Deze zit vaak onder het aanrecht of onder je wasbak.

Gebruik een ontstoppingsveer om je riool zelf te ontstoppen

Lukken bovenstaande tips niet? Dan kan je nog een ontstoppingsveer proberen. Met deze veer kan je namelijk net wat dieper in je afvoer komen. Een ontstoppingsveer koop je al vanaf 7 euro. Dit kan je online bestellen maar ook wel bij de bouwmarkt te verkrijgen.

Lukt het zelf niet? Schakel een rioolspecialist in

Heb je alles geprobeerd om het riool zelf te ontstoppen? Dan is het tijd om er een riool specialist bij te halen. Een goede specialist kan in de meeste gevallen het riool al binnen dertig minuten ontstoppen. Doorgaans ben je dan dus niet meer dan 100 euro kwijt.