Wat weet je over sportvoeding?

Misschien vraag je je soms af wat je nu eigenlijk het best kunt eten en drinken als je actief aan het sporten bent. Je leven is dan actief en je bent veel beweging. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam en daar wil je veel voor doen en ook veel voor nalaten. Als je een vers en gezond voedingspatroon hebt, krijg je in principe meer dan voldoende voedingsstoffen, mineralen en vitaminen binnen. Daarom ben je minder geneigd om te grijpen naar voedingssupplementen. Weet je dit zeker? Er zijn namelijk duidelijke voordelen te behalen wanneer je jouw dagelijkse maaltijden aanvult met sportvoeding. De term sportvoeding kun je onderverdelen in twee onderdelen: fysieke sportvoeding en geestelijk sportvoeding. In dit artikel behandelen we fysieke sportvoeding.

Wat zijn de voordelen van sportvoeding?

Als je bezig bent met topsport of een intensief trainingsprogramma, dan verbruik je meer energie dan mensen die een zittend beroep hebben. Intensief trainen gaat vaak gepaard met het kweken van meer spiermassa. De bouwstoffen voor spierweefsel, voornamelijk eiwitten en hun bestanddelen, aminozuren, moeten ergens vandaan komen. Meer eten lijkt een gemakkelijke oplossing, zeker wanneer je kiest voor eiwitrijk voedsel. Je loopt dan wel het risico dat je tegelijkertijd een overschot aan vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Waarom zou je dan niet voor de eiwitrijke tussendoortjes uit ons assortiment kiezen? Wellicht is het slimmer om eiwitten, essentiële aminozuren en prestatie-verhogende stoffen als het lichaamseigen creatine in de juiste verhoudingen aan je dagelijkse eetpatroon toe te voegen.

Verschillende soorten sportvoeding

Er zijn ook andere soorten sportvoeding. Wat dacht je van fat burners die je metabolisme verhogen zodat je meer vet gaat verbranden en zo nog beter en sneller kunt afvallen? Sportvoeding kan ook veel voordelen opleveren als je bezig bent met revalidatie of herstel na een slopende ziekte. Vaak ben je vermagerd en hebben je spieren niet meer de massa en flexibiliteit als voorheen. Wij hebben sportvoeding die je helpt bij het verhogen van je lichaamsgewicht en tegelijkertijd je spieren weer gezond maakt. Waar je ook voor kiest, sportvoeding en supplementen mag je zien als aanvulling op je normale dieet. Door de kwaliteit en de samenstelling, die je voor jezelf kunt optimaliseren, bereik je jouw sportieve doelen op een verantwoorde, veilige en snellere manier. Sportvoeding gaat dus om de inname van: koolhydraten, eiwitten, vetstoffen en ijzer.

Een kleine toelichting bij populaire ingrediënten

Creatine is een supplement dat veel sporters voordelen oplevert. Het speelt een belangrijke rol in je energiehuishouding. Het is een lichaamseigen stof dat veel voorkomt in dierlijk voedsel. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan is de kans groter dat je een tekort oploopt. Door creatine als supplement tot je te nemen hef je dat mogelijke tekort op.
Eiwitten bestaan uit aminozuren. Veel aminozuren maakt je lichaam zelf aan, bijvoorbeeld uit aminozuren in je voeding. Er zijn echter een aantal essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan fabriceren. De eiwitpreparaten en supplementen met aminozuren hebben de juiste verhouding van deze essentiële bouwstoffen en vormen daardoor een hoogwaardige aanvulling op je dieet.