Waarom is een filmpje maken zo duur?

Veel mensen hebben er weleens over nagedacht om een professioneel filmpje te laten maken. Bijvoorbeeld wanneer ze gaan trouwen. Of als ze voor hun bedrijf aan de slag willen met videomarketing.

Videoproductie offertes aanvragen

Wanneer je een professioneel filmpje gaat maken, is er een moment dat je offertes aan gaat vragen. Er zijn honderden bedrijven die je van zo'n offerte kunnen voorzien.

En de prijzen kunnen best van elkaar verschillen. Een beginnende filmmaker is goedkoper dan een groot productiebureau.

Ondanks de prijsverschillen, schrikken mensen vaak van de bedragen.

Hoezo is het laten maken van een bedrijfsvideo of ander filmpje toch zo duur?

Een goed filmpje maken is bewerkelijk

Er gaat best wat tijd zitten in het maken van een filmpje. Denk aan de volgende werkzaamheden vaar een videograaf of filmmaker veel tijd aan kwijt is:

- Overleggen van het script

- Voorbereiden van de opnamedag en apparatuur

- Afreizen naar de opnamelocatie

- Opbouw van de camera en opnemen van de video('s)

- Videomontage en eventuele revisie

Met name in de opnames en bewerken van de beelden gaat veel tijd zitten. Wordt er een hele dag gefilmd? Reken dan gauw het dubbele voor de videomontage.

Je komt dan dus al uit op drie dagen werk. Als we uitgaan van een gemiddeld uurtarief van 50,- euro per uur, dan is dat dus 24 uur x 50,- = 1.200,- euro.

De uren voor het opstellen van een script zitten hier dan nog niet bij.

Denk ook aan het huren van de camera

Tegenwoordig kun je al hele mooie filmpjes maken met je telefoon. Maar voor een echt professionele video heb je toch meestal een professionele videocamera nodig, goede cameralenzen, belichting en geluidsopname-apparatuur.

Deze spullen moeten door de videomaker gehuurd worden. Het kan ook zijn dat de cameraman de apparatuur in eigen beheer heeft. Dan worden er wel alsnog kosten in rekening gebracht voor de apparatuur, omdat de cameraman de investering uiteindelijk wel terug moet verdienen.

Reken per dag zo'n 250,- euro voor de apparatuur.

Ook dit maakt een filmpje duur. In vergelijking: een tekstschrijver heeft bijvoorbeeld alleen een computer nodig en hoeft nergens naar toe te reizen.

Een volledig overzicht van wat een bedrijfsvideo gaat kosten kun je op deze pagina vinden.