De Latijnse benaming voor putjeszolen. Een oppervlakkige huidaandoening/infectie welke vaak manifesteert op plaatsen waar de huid verdikt is door eelt aangroei. Het ontstaat doordat de voeten langdurig vochtig zijn. Dit komt veelal door zweetvoeten. Ook tijdens verblijf in de tropen komt dit vaak voor. Eigenlijk een combinatie van vocht en een broeierige omgeving. Deze laatste ontstaan vaak door het lang achtereen dragen van schoenen die niet goed ventileren of het dragen van sokken/panty's die gemaakt zijn van synthetisch materiaal.
De aandoening is te herkennen aan gaatjes/putjes in de huid. Deze worden veroorzaakt door een bacterie welke goed gedijd door vocht en warmte. Deze voedt zich op de huid en zweet. Deze bacterie scheidt een enzym af welke zuur is. Dit enzym tast door deze hoge zuur graad de huid aan waardoor de putjes ontstaan.
De aandoening is eenvoudig te behandelen. Zorg ervoor dat de voeten droog blijven. Dit kan je doen door een anti-transpirant te gebruiken. PediSpray is een zeer probaat middel hiervoor. Draag sokken en schoenen die vervaardigd zijn van natuurlijke materialen. Sokken dienen dagelijks of tweemaal daags te worden verschoond en schoenen moeten om de dag gedragen worden zodat ze kunnen rusten
Behandel naast de voeten ook de schoenen. Dit doe je door ze in te strooien met een schimmel en bacterie werend schoenpoeder. PediFris raden wij in dit geval aan. Behandel al je schoenen, op deze manier voorkom je her-besmetting. Teven zal dit poeder ook bijdragen aan vermindering van de zweetproductie. Ook zul je merken dat er aanzienlijk minder voetengeur overlast zal zijn.
Dit zal wat langer duren omdat de huid opnieuw zal moeten aangroeien. Denk hierbij aan een periode van een week of 3. Maar uiteindelijk zullen de voeten weer als herboren uitzien en aanvoelen